Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı Şap Hastalığına Karşı Aşı Kampanyası Başlattı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı şap hastalığına karşı sonbahar dönemi aşı kampanyası kapsamında Ankara’da büyükbaş hayvanlar aşılandı. Aşılama sırasında incelemelerde bulunan Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, “Bu yıl 29 milyonun üzerinde Şap aşısı üretildi. Şu anda 15 milyonun üzerinde aşımız var. Aşıyla ilgili bir sıkıntımız yok.”

Hayvancılıkta şap hastalığı nedeniyle başlatılan aşı kampanyasına Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen ile Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Korkmaz katıldı. Gümen ve Korkmaz, Ankara’nın Polatlı ilçesindeki bir besi çiftliğini ziyaret ederek aşılama çalışmalarını inceledi. Bakan Yardımcısı Gümen, şap hastalığının ekonomiye verdiği kayıpların azaltılması amacıyla bu yıl daha etkin aşılama ve yol denetimleriyle hayvan hareketlerini takip edeceklerini söyledi. Şap hastalığının viral bir hastalık olması nedeniyle tedavisinin mümkün olmadığını dile getiren Gümen, “Destek tedavileriyle hayvanlar sağlıklı hale getirilmeye çalışılıyor ancak ağızdaki yaralanmalar nedeniyle hayvanlar verimsiz hale geliyor. ,göğüs ve tırnaklar.Memelerdeki iltihaplanma nedeniyle hayvanlar enine kesite gider.Buzağı kaybı ve ölüm nedeniyle hem küçükbaş hayvanların kaybı hem de büyük hayvanlarda verimsizlik nedeniyle ekonomik kayıplarımız artmaktadır. Hayvan sayısını artırarak daha sağlıklı hayvanlara ulaşmak” dedi.

’15 MİLYONDAN FAZLA AŞI VAR’

Aşılama dönemine ilişkin konuşan Gümen, “Şu anda aşı yapılmayan ilimiz yok. Etkin bir aşı kampanyası yönetmek istiyoruz. O yüzden elimizden geleni yapıyoruz. Erzurum’a, Kars’a gideceğiz, Önümüzdeki hafta Iğdır, Ardahan’da kampanyamızı o bölgede ve gelecekte daha etkili hale getirelim.” Bu süreçte şap hastalığını kaybetmeden süreci yönetmeyi hedefliyoruz. Bu yıl 29 milyondan fazla Şap hastalığı aşısı üretildi. Şu anda elimizde 15 milyondan fazla aşı var. Aşının soğuk zincirde gönderilmesi gerektiğinden il müdürlerimiz aşının kullanıldıkça talep edilmesini sağlıyor. Şap Enstitüsümüz de ihtiyaçları doğrultusunda ürettiği aşıyı gönderiyor. “Şu anda aşıyla ilgili bir sıkıntımız yok. Bu süreçte bir sıkıntı beklemiyoruz. Üretimimizi de buna göre planladık. Talep olduğu sürece aşıyı göndermeye devam edeceğiz.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu