Egeli akademisyenlere UNESCO’dan Hıdırellez projesi için logo kullanma izni
“Somut Olmayan Kültürel Miras Unsuru Olarak Hıdırellez Yansımalarının İncelenmesi ve Türk Dünyası İçin Sürdürülebilir Bir Model Önerisi”
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selin Bitirim Okmeydan’ın yönettiği; “Somut Olmayan Kültürel Miras Unsuru Olarak Hıdırellez Yansımalarının İncelenmesi ve Türk Dünyası İçin Sürdürülebilir Bir Model Önerisi” başlıklı proje UNESCO logosunu kullanma izni almaya hak kazandı. Alınan karar doğrultusunda proje kapsamında Mayıs ayında gerçekleştirilecek “Türk Dünyasında SOKUM ve Hıdırellez Uluslararası Sempozyumu” etkinliğinin tüm resmi belgelerinde UNESCO logosu kullanılabilecek.
Ege Üniversitesi olarak Türk Dünyası değerlerine sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmayı amaç edindiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Doç. Dr. Selin Bitirim Okmeydan hocamız yönetiminde ve Prof. araştırıldı. Proje, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından da onaylanarak logo kullanım izni alındı. Kültür ve geleneklerimize sahip çıkan proje ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.”
“Türkiye ile Türk Dünyası ülkeleri arasında işbirliği imkanları”
Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Türkiye ve Kuzey Makedonya EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Folkloru Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Ekici hocamız projemizin bilimsel danışmanıdır. Konuşmaya konu olan projede Türkiye Cumhuriyeti dahil Türk Dünyasının önde gelen 12 ülkesi ve Hıdırellez kutlamalarının yapıldığı 11 Balkan ülkesi (Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya) , Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan) dijital gazeteleri araştırmaya dahil edilecektir. Türkiye’de olduğu gibi Balkan ülkelerinde de her yıl kutlanmaya devam eden Hıdırellez, Türkiye Cumhuriyeti ile Türk Dünyası ülkeleri arasındaki büyük iş birliğine dayalı olarak yeni fırsatlar geliştirme potansiyeline sahiptir. Bu doğrultuda projenin, Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk Dünyası 2040 Stratejisi’nin Ege Üniversitesi’nin öncelikli bilimsel alanlara ilişkin yenilikçi vizyonuyla güçlendirilmesine somut ve değerli katkılar sağlayacağını öngörüyoruz.”
UNESCO logoyu kullanma izni verdi
Projenin temelini UNESCO’nun verdiğini belirten Doç. Dr. Türkiye Ulusal Kurulu. Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ve İletişim Fakültesi iş birliği ile Mayıs ayında gerçekleştirilecek olan “Türk Dünyasında SOKUM ve Hıdırellez Uluslararası Sempozyumu” etkinliğinde projemize bu logonun kullanılması için gerekli izin verilmiştir. ilgili komisyon tarafından Bu güçlendirmenin bir sonucu olarak, başta ‘Bahar Şenliği: Hıdırellez’ olmak üzere somut olmayan kültürel miras unsurlarının geniş kitlelere tanıtılması, duyurulması ve bu bağlamda Türk Dünyasında Hıdırellez geleneğine ait bilimsel bilginin yaygınlaştırılması proje konusu ise, projenin etkileri hem ulusal hem de uluslararası düzeyde kalıcılık kazanacaktır. düşünüyoruz” dedi.
“’Türk Dünyası 2040′ vizyonunu destekliyor”
Projenin “Türk Dünyası 2040” vizyonunu da desteklediğini belirten Doç. Dr. . Bu kapsamda, üye devletlerin ilgili kurumlarının ortak sosyal, kültürel ve eğitsel faaliyetlerin geliştirilmesine yönelik ortak eylemlerin desteklenmesi ve UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi doğrultusunda iş birliği yapılmasına karar verilmiştir. Türk Dünyasının ortak kültürel mirasına sahip çıkmak. Projemiz de bu vizyondan yola çıkıyor. Ayrıca YÖK’ün ‘Araştırma ve Aday Araştırma Üniversitelerinin Öncelikli Sektörler ve Alt Alanlarla Eşleştirilmesi’ eksenindeki projemiz, Ege’ye özgü öncelikli alanlardan biri olan ‘Dil, Kültür ve Sanat’ başlığı ile uyum sağlamaktadır. Üniversite ve her ikisi de Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk toplulukları ve Türk toplumu ile bağlantı kurma stratejisine katkıda bulunur. üniversitemizin vizyonu doğrultusunda bilimsel üretim politikasına da katkı sağlamaktadır. Projemiz, Hıdırellez’in dijital gazetelerdeki yansımalarına ve Türkiye Cumhuriyeti ile Türk Dünyası ülkelerinde yeni iştiraklerin geliştirilmesine odaklandığından, dijitalleşme ve uluslararasılaşma vizyonuna katkı sağlama potansiyeline sahiptir. yine Ege Üniversitesi’nin hedeflerinden biri.
Doç. Dr. Selin Bitirim Okmeydan liderliğindeki proje ekibinde; EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Ekici, bölümde görev yapan Arş. Görmek. Gökçe Emec Yücesoy İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. E. Pelin Baytekin Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Görevlisi Bkz. Cudi Kaan Okmeydan.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı